Fare (Mice)
Ev Faresi (Mus musculus)
Özellikler
- Boyut: Küçük, gövdesi nadiren 5 cm uzunluğa ve 25cm ağırlığa ulaşır.
- Renk: Genellikle gri renktedir ancak bazıları daha koyu görünebilir.
- Davranış: Çok az insan fareleri gerçekten sever ve kimse onları evinde istemez. Kemirgenler dışarıda her yerde yaşar ve her an içerlere girebilirler, ancak neyse ki bu durum sık sık meydana gelmez. Genellikle ev istilalarının çoğu sonbaharda meydana gelir; bunun nedeni havaların serinlemesi değil, kemirgenlerin dışarıda beslendiği tohumlar ve bitkiler gitmiş olmasıdır. Sıçanlar ve fareler daha sonra yeni besin kaynakları aramalıdır. Ne yazık ki bu kaynaklardan biri evinizde olabilir. Fareler mükemmel tırmanıcılardır ve alt havalandırma deliklerinin etrafındaki deliklerden, binaya giren kabloların etrafından, üçgen havalandırma perdelerindeki deliklerden ve çatılardaki türbin ve kutu havalandırma deliklerinden içeri girme yeteneğine sahiptirler. Evlerdeki çoğu garaj kapısı, farelerin altına sığması için de yeterli alan sağlar.
Habitatlar
Fareler, kentsel alanlardan kırsal alanlara kadar ülkenin hemen hemen her yerinde bulunur ve özellikle kentsel ve banliyö topluluklarında yaygındır. Fareler, daha küçük oldukları ve bir binaya daha fazla giriş kapısı bulabildikleri için binalarda farelere göre daha sık bulunur. Fareler, 0,25 cm den büyük veya yaklaşık bir kalem genişliğindeki bir çatlaktan veya delikten sığabilir. Fareler yuvalarını evin içinde ve çevresinde birçok alanda, özellikle de yakacak odun, taş ve tuğla yığınlarında, yaprak yığınlarında veya diğer döküntülerde yapacaklardır.
Hkd Pest Kontrol İpuçları
Fare istilasından kaçınmanın en iyi yolu, kemirgenleri çekebilecek mümkün olduğu kadar az barınak sağlamak ve evin dışında farelerin girebileceği kadar çok delik ve çatlak kapatmaktır. Kemirgenlerin evinizin sağladığı barınağı aramasını önlemeye yardımcı olmak için aşağıdaki önerileri izleyin:
- Yakacak odunu evden mümkün olduğunca uzakta tutun ve yerden yüksekte saklayın. Kış aylarında evin yanında yalnızca birkaç günde bir yakacak kadar odun bulundurun.
- Mümkünse enkaz, taş, tuğla vb. yığınlarını kaldırın. Bunlar evin temeline yakınsa kemirgenleri çekmek için barınak görevi görürler. Oraya varıldığında kemirgenlerin binaya girmesi kolay bir adımdır.
- Evin temelinin yanında yaprak yığınlarının birikmesine izin vermeyin. Bu aynı zamanda kemirgenler, özellikle de fareler için çekici bir barınak görevi görür.
- 0,25 cm den daha büyük herhangi bir deliği veya çatlağı kapatın. İyi bir kural, içine bir kalem sığabiliyorsa farenin de sığabileceğidir. Büyük delikler veya çatlaklar, kalafat veya köpükle kapatılmadan önce çelik yünü veya tel ağ ile doldurulmalıdır, aksi takdirde kemirgenler çiğneyip içeri girebilir.
- Kemirgenlerin girmesini önlemek için tüm kapıların alt kısmına iyi, kalın hava sıyırma bandı takın. Garaj kapısının tamamen kapatılması zor olabilir, bu nedenle garajdan eve açılan kapının sıkıca kapatılması gerekir.
- Garajda bir veya iki adet canlı yakalama fare kapanı kurulumu, içeri giren birçok fareyi yakalayabilir. Bu tuzaklar tek ayarda 15’e kadar fareyi yakalayabilir. Daha fazla bilgi için Hkd pest kontrol servis uzmanınıza danışın.
- HKD Pest Kontrol hizmetinin sıçan ve fareleri kapsadığını ve soğuk aylarda sağlanan hizmetin çoğunun kemirgen belirtilerini incelemek ve önleyici kontrol önlemlerini sürdürmek olduğunu unutmayın.