hkdilaclama@gmail.com

Kene (Rhipicephalus Sanguineus)

Kene (Rhipicephalus Sanguineus)

Keneler akarlar ve örümceklerle akrabadır.Kenelerin de  sekiz bacağı vardır . Türüne bağlı olarak kene rengi kırmızımsı kahverengiden koyu kahverengi ve siyaha kadar değişir. Kenelerin çoğunluğu düzleştirilmiş oval bir şekle sahiptir.

Beslenmemiş yetişkin bir kene kabaca bir elma çekirdeği ile aynı büyüklüktedir. Ancak beslenmeye başladıklarında kene vücutları kanla şişer, bu da onları birkaç kat daha büyük hale getirir ve fark edilmesi daha kolay hale getirir.

Memeliler, kuşlar, amfibiler ve sürüngenlerle beslenebilir. Yaşamın her aşamasında yeni bir konakçıya ihtiyaç duyarlar.

Kene uygun bir konakçı bulduğunda deriyi yakalar ve içini keserek besleme tüpünü yerleştirir. Bazı kenelerin tükürüğü, konağın kesiği fark etmesini engelleyen hafif bir anestezik madde içerir. Besleme işlemi yaklaşık 10 gün sürebilir. Bittiğinde, tıkalı kene konakçıdan düşer.

Kene ısırığının en yaygın belirtisi küçük kırmızı bir yumrunun varlığıdır. Yani tabii ki ısırılan bireyin tepki gösterdiğini varsayarsak. Eğer ısırık şiddetli ise kişi nefes almada zorluk yaşayabilir.

 

Kene ısırığı sırasında bir hastalığı bulaştırırsa semptomlar hastalığa bağlı olarak büyük ölçüde değişir, ancak konakçı insanda tüm vücutta döküntü, baş ağrısı, boyun sertliği, mide bulantısı, yorgunluk, ateş, titreme, kas ağrıları ve şişmiş lenf düğümleri görülebilir.

Keneler genellikle açık havada ağaçlık veya çimenlik alanlarda yaşar

Başa dön